Disney ja prinssikompleksi

Disney on iskenyt kultasuoneen prinsessakrääsällään. Kaikkialla – eikä vähiten lähipiirin pikkutyttöjen puheissa – pyörivät Jasminet ja Tuhkimot ja Lumikit ovat herättäneet muistelemaan oman ja sisarusten lapsuuden Disney-sankarittaria ja näiden edustamaa omituista naiskuvaa. Jotenkin miespuolisten sankarien pohtiminen on jäänyt vähemmälle.

Nyt löytyi erinomainen alustus siitä, millaista maskuliinisuutta Disney-leffat myyvät pojille. Sanjay Newtonin erinomainen videoessee esittää Disney-sankarin väkivaltaisena, naisia alistavana, omahyväisenä urpona, joka myy lapsille ihan yhtä epärealistista kehokäsitystä kuin ne korrenohuet räpsyripsisankarittaretkin.

Kiitos, Feministing!

Mainokset

1 Response to “Disney ja prinssikompleksi”


  1. 1 Waltin opetuslapsi elokuu 26, 2008 09:46

    Tuo video menee osin kyllä metsään. Videossa eniten esillä ollut Kaunottaren ja hirviön Gastonhan on arkkityyppi sellaisesta väkivaltaisesta, naisia alistavasta, omahyväisestä urposta, jolle harvemmin käy elokuvien lopussa hyvin. Ei voi liiemmin sanoa, että näitä esiteltäisiin millään tavoin myönteisessä valossa. Gastonin ja muiden testosteroniurpojen kohtaloilla Disney opettaa, että ”Muscles do not a man make”. Todelliset miespuolsiet sankarit Disney-elokuvissa ovat niitä ärsyttävän hyveellisiä, empaattisia unelmavävyjä. Tai näin ainakin 2000-luvulle asti, tuoreemmissa elokuvissa on sankareillakin sentään vähän pimeää puolta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Kategoriat

Mainokset

%d bloggers like this: