Heruisiko yhtään myötätuntoa raiskatulle tytölle?

Helsingin Sanomat kertoi eilen epäillystä alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä Helsingin Rajasaaressa. Rikosepäilyn nimike ei ole raiskaus, koska tekoon ei ole liittynyt väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Tekijöiksi epäillään viittä romanialaista miestä.

Uutisesta käydyssä melko surullisessa keskustelussa hypättiin heti kahteen johtopäätökseen: romanialaisten hyysäämisen on loputtava, ja: koska rikosnimike ei ole raiskaus, tytön on täytynyt olla humalassa ja harrastaa seksiä kaikkien viiden kanssa vapaaehtoisesti. Rikosilmoitus on tehty vasta kun on ruvennut vähän kaduttamaan. Eikä kyse voi olla alaikäisen hyväksikäytöstä, koska tyttö on yli 16, ja saa siten harrastaa seksiä kuten haluaa.

Miten kaikki raiskaukseen liittyvät myytit ja tietämättömyys onkin saatu koottua jo muutamaan ensimmäiseen keskustelunavaukseen?

Näiden yksinkertaisten totuuksien kirjaaminen ylös tuntuu hulluudelta (voiko tämä oikeasti olla jollekin epäselvää?), mutta kerrataan kuitenkin:

– raiskaus tunnetaan kaikissa kulttuureissa ja kaikki kansallisuudet raiskaavat, valitettavasti
– kyse on alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jos uhri on alle 18-vuotias. Seksin suojaikäraja on Suomessa 16 vuotta, kun osapuolet ovat siihen suostuvaisia. Niin yllättävää kuin se ehkä onkin, 16-vuotias ei silti ole täysi-ikäinen. Lain edessä (ja mm. YK:n lasten oikeuksien julistuksen mukaan) alle 18-vuotias on lapsi, jota tulee suojella mm. pakottamiselta ja hyväksikäytöltä
– alaikäisen seksuaalinen hyväksikäyttö on rikosnimikkeenä vahvempi kuin pakottaminen sukupuoliyhteyteen, eli pahamaineinen ”lievä raiskaus”, josta voisi olla kyse, jos raiskauksessa ei ole käytetty väkivaltaa. Syyte nostetaan aina vakavimman rikosnimikkeen mukaan.

HS-keskustelua lukiessa tulevat mieleen raiskauksia koskevan lain ongelmakohdat. Laki on aina normatiivista ja luo moraalista koodistoa, jonka varassa toimitaan. Raiskausten osalta rikoslaki tuntuu kuitenkin lähettävän varsin sekavia viestejä siitä, missä oikean ja väärän raja menee – jos siihen ei ole muuten näppituntumaa. Toisaalta alaikäisen seksuaalinen hyväksikäyttö kuulostaa monen korvaan ilmeisesti aika pikkujutulta raiskaukseen verrattuna.

Karmeinta keskustelussa on, että raiskattua alaikäistä tyttöä kohtaan ei tunneta minkäänlaista empatiaa. Ikäänkuin se vaihtoehto, että kyse ei olekaan jonkin sortin huijauksesta, olisi täysin triviaali.

Mainokset

3 Responses to “Heruisiko yhtään myötätuntoa raiskatulle tytölle?”


 1. 1 seksualisti elokuu 2, 2008 13:02

  Heruu myötätuntoa, paljonkin.

  Minusta rikoslaki ei ole raiskauksen kohdalla mitenkään epäselvä. Seksi vastoin toisen tahtoa on aina rikos. ”Lievä” ja ”törkeä” ovat teknisiä käsitteitä, joilla määritellään rikoksien vakavuutta toisiinsa nähden. Lain ilmausten tulkitseminen tunnepitoisesti on yksi tavallisimpia sekaannusten aiheuttajia.

  Verkkokeskusteluissa levinnyt tapa arvella rikosten todellista tapahtumakulkua ja motiiveja on minustakin mennyt aika poskettomaksi. Lehtiuutisten perusteella rakennetaan vaikka millaisia käsityksiä ja teorioita asioista. Eikö voisi antaa virkavallan tehdä työnsä ja tutustua asiaan käsittelyn jälkeen paremmilla tiedoilla, jos vielä kiinnostaa.

 2. 2 genoveeva elokuu 10, 2008 20:35

  Minusta pitäisi ottaa ikä huomioon paljon enemmän kuin nykyään. Seksuaalisesti vai pitäisikö sanoa emotionaaliesti 16 v eikä vanhempikaan ole sillä tavalla kehittynyt, että ei olisi höynäytettävissä seksiin vaika millaisen miesporukan kanssa. Jos on useita vuosia ikäeroa, niin pitäisi toteuttaa jonkinlaista heikomman suojelun periaatetta. Sama koskee vaikkapa pornomalliksi ryhtymistä: suojaikärajaa pitäisi nostaa. Liian moni elää henkisten traumojen kanssa loppuikänsä kun on tehnyt liian nuorena typeryyksiä. Tämä näin pintapuolisesti ja myös tunteella. Ja syystä.

 3. 3 Seksualisti elokuu 16, 2008 10:15

  Jos joku 16 vuotta täyttänyt henkilö on ”höynäytettävissä seksiin vaikka millaisen miesporukan kanssa”, niin arvelen että tällainen yksilö kaipaa holhousta ihan arkisissakin asioissa.

  Joidenkin yksittäistapausten perusteella ei pidä säätää sellaisia lakeja, jotka rajoittavat muiden oikeuksia. Useat 16-vuotiaat ja nuoremmatkin ovat jo aloittaneet seksielämänsä omilla ehdoillaan. En näe mitään syytä, miksi heidän tekemisensä pitäisi kriminalisoida.

  Heikomman suojelun periaate toteutuu laissa hyväksikäyttöpykälässä. Ikäero ei kuitenkaan ole synonyymi hyväksikäytölle. Todellinen ongelma on se, että hyväksikäyttötapausten selvittely on usein vaikeaa, sillä useissa tapauksissa joudutaan ”sana sanaa vastaan” -tilanteisiin. Mikään laki ei auta rikostutkijaa työssään, jos näyttö jää heikoksi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Kategoriat

Mainokset

%d bloggers like this: