Vanhanen: ”Urheilua ja prostituutiota ei pidä sotkea toisiinsa”

Hieman käänteinenhän tuo otsikon ajatus on verrattuna Matti Vanhasen oikeaan keväällä kuultuun kannanottoon, että urheilua ja (ihmisoikeus)politiikkaa ei pidä sotkea toisiinsa. Sillä periaatteella prostituution ja urheilun yhteydestäkään ei varmaan Vanhasen mielestä pitäisi, hyvänen aika, keskustella.

No, päivystävän feministin mielestä pitäisi, sillä prostituutiolakien löysäämisestä urheilutapahtumien alla on tullut pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Viimeksi bordellien ja ”aikuisviihdepaikkojen” laillistamista on ehdotettu Etelä-Afrikassa, missä palvelut halutaan rullaamaan jalkapallon World Cupiin 2010.

Tämähän kuulostaa tutulta. Eikö sama keskustelu käyty Saksan World Cupista 2006? Ja Ateenan olympialaisista 2004? Ja…ja…ja…

Eihän tässä oikeastaan pitäisi olla mitään ihmeellistä, kun Ruotsia ja paria muuta maata lukuunottamatta prostituutio on yleisesti ottaen maailmassa sallittua*. Joten miten niitä lakeja on tarkoitus entisestään löysätä?

No esimerkiksi siten, että suhtaudutaan lain suomin turvin myönteisesti tähän bisneksen ja kauniiden naisten liittoon. Eli ensinnäkin mahdollistetaan lailla se, että tarjontaa on riittävästi, jotta Le Urheiluväki (m.) viihtyy. Olisihan se kurjaa vain seurata reipasmielisesti jotain pallopeliä, jos ei ole jotain huvia, kuten VIINAA ja NAISIA, bua-ha-ha-haa!, vastapainoksi. Ja toisekseen tehdään prostituutiosta lailla kontrolloitua rajoittamalla se tietyille turvallisille alueille ja valvottuihin tiloihin – ja lohkaistaan samalla siivu tuloista tiloja vuokraavien ja lupia myöntävien yrittäjien ja viranomaisten taskuun. (Tästä sallitun ja laillistetun, eli valtiojohtoisen, prostituution erosta hieman lisää alaviitteessä.)

Mutta tämähän on vallan mainiota, kukapa ei haluaisi harrastaa prostituutiota mieluiten turvallisessa ympäristössä, vallan hyväksyvän nyökytyksen suojeluksessa? Mikä kumma siis saa päivystävän feministin takajaloilleen Etelä-Afrikan pyrkiessä vain noudattamaan samaa periaatetta kuin Saksa?

No jumatsukka, se tietenkin, että Etelä-Afrikka, Kreikka, Saksa ja 114 muuta YK-maata ovat allekirjoittaneet vuonna 2004 ns. Palermon pöytäkirjan, jolla he sitoutuvat kaikkiin toimiin, joilla voidaan vähentää naisten, miesten ja lasten pakottamista prostituutioon. Onkohan heiltä jäänyt huomaamatta sellainen seikka, että juuri pakotettu prostituutio lisääntyy räjähdysmäisesti suurten urheilutapahtumien yhteydessä. Laillinen tarjonta kun vetää mukanaan myös laittomat markkinat.

YK:n varovaistenkin arvioiden mukaan noin 2,5 miljoonaa ihmistä on tänäkin nimenomaisena hetkenä pakkotyössä tai seksiorjuudessa fyysisen tai psykologisen pakon edessä. Lisäksi on arvioitu, että vuosittain rajan ylittää 800 000 ihmiskaupan uhria. Näistä 70 prosenttia on naisia ja tyttöjä, joista suurin osa kaupataan prostituoiduiksi.

Minne uskotte kaikkien näiden naisten ja lasten päätyvän?

Sehän jo tiedetään, että ei ainakaan Suomeen, meillä on vain sellaista reilun kaupan prostituutiota, jossa molemmat osapuolet ovat suostuvaisia aikuisia. Eikä kyllä Saksaankaan, sieltäkin oli viime kisoissa A-Studioon haastateltu naisia, joilla oli vain hyvää sanottavaa uudesta työstään.

Sihteeriopistossa, joka on kaikista suurin auktoriteetti prostituutioasioissa, sanotaan, että kaikki ne tekee sitä siks, että ne haluaa ja kerrankin yksi mies sanoi, että ”kyllähän mä huomasin, että se oli peloissaan, eikä se puhunut kieliäkään, mutta mä nyt olin kuitenkin maksanut siitä.”**

Ai siis eikun hetkinen…

* Käytännössä maissa, joissa prostituutio on sallittua, sitä ei joko ole sanktioitu ollenkaan, tai sanktio, esimerkiksi sakkorangaistus kohdistuu prostituution myyntiin, eli prostituoituihin. Laillista, eli valtion lailla hyväksymää, kontroilloimaa ja usein verotettavaa, prostituutio on vain harvoissa maissa, kuten Saksassa ja osassa Australiaa. Laillistamista vastaan on esitetty useita argumentteja, usein myös prostituoidut naiset vastustavat kontrollointia. Tärkeimpänä on pidetty sitä, että laillistaminen lisää prostituutiota, ja synnyttää lisäksi rinnalleen laittomat markkinat, joihin aina liittyy pakottamista ja ihmiskauppaa. Esimerkiksi Euroopassa ihmiskaupan suurimmat kohdemaat ovat Saksa ja Hollanti, joissa prostituutio on laillistettu. Suurin osa valtioista on eri tavoin sanktioinut parituksen ja 117 maata on allekirjoittanut YK:n ihmiskaupan vastaisen pöytäkirjan.

** Olen pahoillani, en löytänyt tähän enää linkkiä ko. keskusteluun, mikä syö uskomattoman lainaukseni uskottavuutta. Kehotankin tarkistamaan prostituutioasiakkaiden asenteita luotettavista lähteistä, kuten itse hevosen suusta kuultuna Sihteeriopiston keskustelupalstoilta, tai Anna-Maria Marttilan tutkimuksesta prostituution asiakkaista.

Mainokset

4 Responses to “Vanhanen: ”Urheilua ja prostituutiota ei pidä sotkea toisiinsa””


 1. 1 Seksualisti heinäkuu 21, 2008 11:06

  Päivystävä feministi:
  ”juuri pakotettu prostituutio lisääntyy räjähdysmäisesti suurten urheilutapahtumien yhteydessä”

  Tämä väite on kyseenalaistettu aika voimakkaasti erityisesti Saksan 2006 jalkapallokisojen jälkeen. Lehdissä ja internetin palstoilla pyörinyt luku ”40000 seksiorjaa” ei ole saanut vahvistusta mistään viranomaislähteestä tai tutkimuksesta. Kritiikkiä mm. näissä artikkeleissa:

  http://www.nykypaiva.fi/default.asp?sa=93362
  http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Berliinil%C3%A4inen+ilotaloyritt%C3%A4j%C3%A4+uskoo++MM-kisojen+lis%C3%A4%C3%A4v%C3%A4n+selv%C3%A4sti+asiakkaita/HS20060528SI1UL03d0o
  http://www.spiked-online.com/index.php?/site/article/2850/

  Ongelman ja lukujen vääristely on haitaksi ihmiskaupan vastaiselle työlle. Lisäksi laittoman siirtolaisuuden sekä laillisen ja vapaaehtoisen seksityön kytkeminen kategorisesti ihmiskauppaan ja seksiorjuuteen vaikeuttaa asiasta käytävää keskustelua. Ihmisoikeustyön ja rikosten ehkäisemisen pitää perustua asialliseen tietoon ja perusteltuihin käsitteellisiin rajauksiin. Hysterian lietsominen, tunteisiin vetoaminen ja lukujen suurentelu vie uskottavuutta tärkeältä asialta.

 2. 2 Seksualisti heinäkuu 21, 2008 11:54

  Vielä kommentti Sihteeriopistosta. Siteeraat kyllä jutussasi yhtä onnetonta, joka tunnustaa eettisen möhläyksensä, mutta et siteeraa (tai ole lukenut) niiden seksin ostajien ajatuksia, joille vapaaehtoisuus ja reiluus ovat tärkeitä asioita. Monet ilmaisevat haluavansa ostaa seksiä vapaaehtoisesti alalla olevalta suomalaiselta, jonka kanssa on helppo puhua ja asetelma on kaikin puolin selkeä.

  Lisäksi kirjoitit, että Sihteeriopiston palstoilla ajatellaan ”kaikki ne tekee sitä siks, että ne haluaa”. Sen sijaan, että esität seksin ostajat tällä sitaatilla typeryksinä, voisit tämän tokaisun siteerata vaikkapa foorumille kirjoittavien seksin myyjien ajatuksia omasta työstään.

 3. 3 genoveeva heinäkuu 28, 2008 08:55

  Harva seksiä myy oman seksuaalisen halunsa takia, ennemminkin rahan vuoksi. Muistelin tuossa lapsuusaikaani: monen tytön toiveammatti oli koulukyselyissä siihen aikaan kotirouva tai äiti. Noiden aikojen jälkeen vasemmiston piiristä nousi pamfletit avioliitosta prostituution muotona. Yksi mies elätti yhden naisen lapsineen, nykyajan (vrt sihteeriopiston tarjonta) prostituutiossa elättäjiä on monta.
  Merkilliset nuo seksin markkinat. Jos tosiaan nainenkin haluaa myydessään, niin kuin moni prositituution puolustaja väittää, niin miten se sopii yhteen yleensä tavaramarkkinoiden kanssa. Minä en tuohon usko, ja siksi meikäläinen nai ihan vain seksin ilosta, ilmaiseksi, en maksa eikä eikä minulle makseta.
  Tulee mieleen marxilainen vieraantumisen käsitys tässäkin asiassa: minusta prostituutiossa ihminen on vieraantunut omasta kropastaan yhtä lailla kuin työstäänkin, ja siksi siitä on tullut tavara (seksistä), kuten työstä joka ei enää ilmennä ihmisen lajiolemusta.
  Ajatuksia vain nämä.

 4. 4 Epa syyskuu 20, 2008 20:02

  Hyvä, Genoveeva. Nasevia ajatuksia. Kai tässä pulmana on monesti tuo psykologinen pakko, joka tekstissä esille nostettiin. ”Rahan takia” lienee yhtä kuin ”psykologinen pakko”? Näin kai oletamme usein arkikeskusteluissa.

  Jos oikein olen ymmärtänyt tätä ns. fair trade prostituution ajatusta, niin ”Reilua prostituutiota” harjoitetaan ikään kuin muuten vain rahan vuoksi ja siksi kyse on normaalista kaupankäynnistä. Siis vrt. kauppiasuralle puolittain päätynyt, puolittain hakeutunut henkilö myy leipää ja saa rahaa, mutta voisi valita muunkin ammatin tienatakseen rahaa.

  Pari pulmaa: Onko kuitenkaan leipä ja seksi sama asia? Ynnä se, että onko sittenkin jossain tuo alussa mainittu psykologinen pakko? Kuka sen tunnistaa / löytää? Myyjä itse? Ulkopuolinen tutkija? Ostaja? Ei kukaan?

  Minua hieman vanhempi ystävättereni kokeili joskus nuorena neitosena itsensä myymistä ja uskotteli sekä minulle että itselleen toimivansa vapaasta tahdostaan, omasta halustaan. Epäilin jo tuolloin teininä, että kyse oli jostain muusta: ystävättärelläni oli vamma, joka (typerää kyllä!) varmasti vähensi hänen flaksiaan maalaiskaupungin yöelämässä. Hän oli kertonut harmittelevansa kokemustensa puutetta. Noh, ynnäsin yksi plus jne. Tämä tarina nousee aina mieleeni, kun prostituutiosta ja sen vaikuttimista puhutaan. (Älkääkä nyt lukeko tätä edellistä tarinaa mitenkään tahallisesti väärin, kiitos : ) En kirjoittanut, että kaikki myyvät itseään siksi, että.. Tarina muuten vaan oman elämän varrelta.)

  Lopuksi vielä pakko lisätä, että prostituutiokeskusteluissa taitaa nykyisin aina käydä näin: varsinainen aihe eli ihmiskauppa an sich (eritoten lapsikauppa) jää aiheena jalkoihin, kun esille nostetaan ”reilu prostituutio”. Keskustelu sitten ajautuu eri raiteille kuin alunperin oli tarkoitus.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Kategoriat

Mainokset

%d bloggers like this: